Vedlikehold av snøfreser
Ta vare på snøfreseren din!

Kjøp av snøfreser må anses som en investering som skal vare mange år fremover. Gir du den godt vedlikehold vil du ha glede av snøfreseren din i mange år.
Når den har stått en hel sommer, og du skal ta den i bruk for første gang er det viktig å sjekke oljen (snøfreserolje) på motoren. Sjekk at den er opp til merket. Så fyller du bensin (miljøbensin). NB! Ny bensin hver høst. Når du skal sette snøfreseren bort etter endt snøsesong, så er det viktig å kjøre bensintanken fri for bensin, smøre wirer, og smøre opp aksler ved hjelp av fettpresse.

Servicetips snøfreser
Prøvestart snøfreseren.
Det er ikke hyggelig å stri med en uvillig snøfresermotor når den første snøen laver ned en mørk vinterkveld. Bedre om alt er blitt sjekket og funnet i orden en høstdag før det ble alvor.

Monter startbatteriet.
Nyladet batteri settes på plass og koples til fresemotoren.
Snøfresere med elektrisk start blir mer og mer vanlig.
Sørg for at batteriet er nyladet når det settes på plass.
Fest kablene til de respektive polene.
Den røde kabelen skal alltid koples til plusspolen.

Rens tennpluggen
Bruk en stålbørste og fjern eventuell sot fra elektrodene
Sjekk at det er nok olje.
Bruk peilestaven i påfyllingsrøret, den skal ha olje til “full”-merket.
Mål ikke oljenivået hvis motoren nettopp har vært i bruk, da vil det vise for lavt nivå. Er oljen misfarget, skifter du den ved å fjerne tappebolten under motoren. La den brukte oljen renne ned i et spann e.l. og lever den på bensinstasjonen. Viktig! Sjekk instruksjonsboken og finn ut riktig oljetype før du kjøper og fyller på ny olje.

Fyll ny bensin på tanken
Bensin er ferskvare og bør ikke være eldre enn tre måneder. Prøvestart motoren. Sett gassreguleringen midt i mellom lav og høy. Still choken på full. Trykk tre til fire ganger på “primeren”, dvs gummihetten som spruter bensin rett inn i forgasseren og skru på tenningen. Har du freser med startsnor, drar du den så mye ut til du kjenner motstand. La snoren gå sakte tilbake og trekk den så raskt ut igjen. Gjenta prosedyren en gang til hvis motoren ikke starter. Blir det ikke liv i den etter tre, fire forsøk, bør du kontakte en fagmann.

Kontroller at du har nok brytebolter
Bryteboltene som også kalles skjærebolter, låser freserskovlen til akslingen som driver den. Hvis en stein, plankebit eller isklump hindrer skovlen å dreie rundt, skal bryteboltene ryke og skovlen frigjøres. Hvis du i en slik situasjon ikke har originale brytebolter å sette inn, men prøver med erstatninger som spiker, maskinskruer e.l., risikerer du at gearet som driver skovlen blir ødelagt neste gang noe hindrer den å rotere.

Serviceverksted
Dersom du trenger hjelp til service og eller vedlikehold av din snøfreser eller gressklipper, lønner det seg alltid å ta kontakt med vårt autoriserte verksted eller avtale henting med oss.

Vi hjelper deg å velge riktig snøfreser for ditt bruk!
Vinteren er her og snørydding er et helt legitimt tidsfordriv. Mange velger å investere i en snøfreser, men utvalget er stort og det er ikke alltid lett å finne hvilken snøfreser en bør velge. Vi har her summert opp hva du bør tenke på for å finne den snøfreseren som best kan møte dine behov. Hvor i landet bor du? Hvordan pleier vintrene å være der du bor? Hvor stor er gårdsplassen din – er den flat eller bratt?

Det finnes to typer snøfresere
Snøfresere kommer i to ulike varianter; en-trinns og to-trinns. Forskjellen er at en-trinnsvarianten kaster snøen ut samtidig som den freses inn, mens to-trinnsfreserne skur snøen inn før den i neste trinn føres ut utkastkammeret. En-trinnsvarianten egner seg best til mindre eiendommer og små gårdsplasser med hardt og jevnt underlag. To-trinnsvariantens egner seg godt til større gårdsplasser – større utfordringer. Arbeidsbredden på snøfresere varierer fra 50 cm opptil 91 cm.

Motoren
Jo større snøfreser jo raskere går arbeidet, og med mindre bruk av muskelkraft. Hovedvekten av salget i Norge ligger på snøfresere med motorer på 6,5-10 HK, men det finnes varianter med både flere og færre hester.
Startsystemet er enten manuelt, eller utstyrt med el-start. Det finnes to hovedtyper gearoverføringer på snøfresere. Den mekaniske med tradisjonelt gir, og hydrostat som gir en trinnløs overføring av kraften.

Belte eller hjul
Mange av de som kjøper snøfresere i Norge, til privat bruk, kjøper en med hjul. Snøfresere med hjul er lette å manøvrere, og gjør nytten i de fleste gårdsplasser. Skal du derimot bruke snøfreseren på arealer hvor det skal bli strøkent resultat på første runde eller har brøytekanter eller takras, eller på tak eller en terrasse kan en snøfreser med belte være å foretrekke. Fordelen med belter er at snøfreseren arbeider mer stabilt.